Nieuwe opleiding voor startende druiventelers

  • 28 mei 2021

De Vlaams-Brabantse tafeldruif heeft een onovertroffen reputatie. Helaas zijn er sinds begin 21ste eeuw nog maar een tiental beroepstafeldruiventelers actief in de Druivenstreek. Boerenbond en het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant zoeken kandidaten om professioneel tafeldruiventeler te worden. Dat maakt de provincie Vlaams-Brabant bekend in een persbericht.

Onberispelijk streekproduct

“In 2008 kreeg de Vlaams-Brabantse tafeldruif de verdiende Europese erkenning beschermde oorsprongsbenaming. In haar onberispelijke kwaliteit herken je de beroepseer van de tafeldruiventeler”, zegt Sonja De Becker, voorzitter van Boerenbond. 
Door de hoge gemiddelde leeftijd blijft het aantal beroepstelers jaar na jaar dalen. Ook opvolging blijft meestal uit.

“De kennis rond de teelttechniek van tafeldruiven staat op het punt te verdwijnen. Dit is zowel een bedreiging voor de tafeldruif als Vlaams-Brabants streekproduct en de aantrekkingskracht van de Druivenstreek”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor land- en tuinbouw en streekproducten.

Tafeldruif zoekt teler

Nieuwe starters aantrekken is prioriteit nummer één om het voortbestaan van de sector te garanderen. De starterscursus ‘Tafeldruif zoekt teler’ voor professionele tafeldruiventelers heeft een doorlooptijd van één jaar, van augustus 2021 tot augustus 2022, met als startmoment de druivenoogst.

Doorheen het hele jaar wordt iedere maand één les gegeven. Het blijft niet enkel bij theorie. Zo zal gedurende de belangrijkste periodes, zoals snoei, aanbinden, uitkorrelen en oogsten, de praktijk mee gevolgd worden en worden de handen uit de mouwen gestoken om de praktische handelingen onder de knie te krijgen. Professionele tafeldruiventelers geven de kneepjes van het vak door. 
 
Inschrijven voor de cursus ‘Tafeldruif zoekt teler’: 
https://vormingen.boerenbond.be/vorming/10436/inschrijvingextern