Wandelen

De weidse vlakten, de prachtige natuur, de serres, de holle wegen en nog veel meer: Huldenberg is een echt wandelparadijs.

Wandelnetwerk Zuid-Dijleland

Huldenberg ligt op het wandelnetwerk Zuid-Dijleland, 300 kilometer mooie, rustige en veilige wandelwegen in Bierbeek, Bertem, Huldenberg, Leuven, Oud-Heverlee, Overijse en Tervuren. In totaal zijn er 232 knooppunten die wandellussen van 3 tot 5 kilometer onderling verbinden. Toerisme Vlaams-Brabant investeerde ook in goede bewegwijzering op het terrein en zorgde voor een wandelkaart en infogids van het gebied.

Het wandelnetwerk Zuid-Dijleland is dé manier bij uitstek om één van de mooiste wandelgebieden van de provincie Vlaams-Brabant te verkennen. Met de Dijle als leidraad kan je er al wandelend de uitgestrekte bossen ontdekken of verdwijnen in de holle wegen. Je stoot bovendien op prachtige erfgoedparels, zoals de steenoude Veronakapel in Leefdaal, het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren of de Abdij van Park in Heverlee. De landbouwdorpen van weleer die je op de weg ontdekt, zijn geëvolueerd naar rustige, landelijke woondorpen. Bovenop het Brabantse leemplateau kan je verder ook nog eindeloos turen over een lappendeken van velden en in bewondering staan voor machtige vierkantshoeves. In Overijse, Tervuren en Huldenberg doemen overal serres op waar de befaamde tafeldruif wordt geteeld. In de zomer en in de herfst kan je dit oerdegelijk streekproduct ten volle ontdekken. Verder valt het wandelnetwerk Zuid-Dijleland soms samen met de oude trambedding, “Zwette Jean” in de volksmond. Tussen 1905 en 1957 reed hier nog een stoomtram, maar vandaag is het traject een langgerekt natuurgebied. Nog meer natuur vindt je in de Doode Bemde, het Grootbroek, het Meerdaalwoud en Heverleebos in het oosten en het Zoniënwoud in het westen van het Dijleland.

De infogids en de viertalige wandelkaart zijn te koop bij het onthaal voor € 9,00 (gids + kaart).

Enkele wandelingen die zich op het grondgebied van de gemeente Huldenberg bevinden zijn:

Doode Bemdewandeling (Neerijse)

Lengte: 4,7 km

Knooppunten: 214 - 213 - 212 - 102 - 211 - 210 - 213 - 214

Hoogtepunten:

 • Het samenvloeiingsgebied van de IJse en de Dijle met een mozaïek van akkertjes, ruigten en rietvelden, populieraanplantingen en broekbosjes, hooilanden, vijvers en grachten.
 • Het 18de-eeuwse kasteel van d’Overschie, oorspronkelijk een jachtpaviljoen, gelegen aan de rand van deze vallei.
 • Lindenhof, de halfgesloten vierkanthoeve, waar nu oude paarden verzorgd worden, dateert in haar huidige vorm voornamelijk uit de tweede helft van de 18e-eeuw. 
 • De kerk met twee romaanse torens, waarschijnlijk daterend van omstreeks 1200.
 • De prachtige brede meanders van de Dijle.

Dijle- en Lanewandeling (Sint-Agatha-Rode)

Lengte: 7,5 km

Knooppunten: 228 - 227 - 226 - 235 - 236 - 255 - 238 - 237 - 232 - 231 - 230 - 229 - 228

Hoogtepunten:

 • Sint-Agatha-Rode, gelegen op een landtong bij de samenvloeiing van de Lane en de Dijle.
 • De Sint-Agathakerk, verscholen achter een reusachtige plataan die als vrijheidsboom werd geplant in 1830 naar aanleiding van de Belgische onafhankelijkheid. Intussen is meet hij ruim 30 m en heeft hij een stamomtrek van meer dan 4,60 m.
 • Het Grootbroek dat voornamelijk bestaat uit een grote waterplas die werd uitgegraven in de moerassige komgronden van de Dijlevallei. Het is een ideale verblijf- en rustplaats voor vele vogels tijdens hun jaarlijkse trektochten en dé trekpleister bij uitstek voor vogelliefhebbers.

IJsewandeling (Huldenberg en Loonbeek)

Lengte: 8,9 km

Knooppunten: 2 - 20 - 21 - 22 - 23 - 203 - 204 - 217 - 216 - 219 - 223 - 25 - 26 - 27 - 28 - 2

Hoogtepunten:

 • Uitgestrekt landbouwgebied.
 • Prachtige vergezichten en beboste valleihellingen.
 • Tot driemaal toe wandelen over de dalhellingen van de steile IJsevallei.
 • Het kasteeldomein van Huldenberg en de bronzen gedenkplaat van Felix Sohie, de grondlegger van de druiventeelt in Hoeilaart, bij de toegangspoort van het domein. De plaat werd in 1959 gehuldigd omdat hij in Huldenberg altijd als kasteeltuinier werkzaam is geweest. 

Langs holle wegen in Huldenberg 

In deze brochure heeft het Regionaal Landschap Dijleland vzw 2 bijzondere wandellussen in de gemeente Huldenberg verzameld.

 • Van der Vorstwandeling (11 km): Start in Loonbeek en voert je van de IJsevallei, over het plateau, naar de Dijlevallei en terug.
 • Vossekouterwandeling (7 km): Start op het Gemeenteplein in Huldenberg en loodst je ondermeer door het beschermde landschap ‘Vossekouter’. Beide wandelingen staan garant voor enkele uren wandelplezier doorheen prachtige holle wegen en verrassende landschappen.

Prijs: € 2,00

In het spoor van Zwarte Jean (13 km)

Met een wandelroute langs de oude trambedding van Vossem naar Sint-Joris-Weert wil Regionaal Landschap Dijleland VZW de herinnering aan Zwarte Jean levend houden. De toegankelijke stukken van de bedding zijn bovendien een mooi voorbeeld van de zogenaamde ‘trage wegen’. Ze vormen onderdeel van het landschappelijk erfgoed en zijn ideaal om al wandelend of fietsend van het mooie landschap te genieten.  

Prijs: € 2,00 

Wandeling in het reservaat De Doode Bemde

De wandeling werd uitgestippeld door Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud VZW.

Meer info: Waversebaan 66, 3001 Heverlee, 016 23 05 58, infocentrum@vhm.be.

Boswandeling in het staatsnatuurreservaat Bos van Sint-Agatha-Rode

Bewegwijzerd door het Agenschap voor Natuur en Bos (ANB), Diestsepoort 6 bus 75, 3000 Leuven, 02 553 81 02 anb@vlaanderen.be.

Contact

Toerisme
Gemeentehuis
Gemeenteplein 1
3040 Huldenberg
België
02 302 43 57
Mail of bel ons voor een afspraak tijdens de kantooruren.